Novi Sad
08.05.2012.
10:12 > 09:54
U Kulturnom centru Novog Sada u četvrtak će biti održana tribina "Politička upotreba prošlosti", na kojoj će učesnici diskutovati o efektima najavljene rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.
  • 10.05.2012 21:58
    "i ko je ustvari on, crnogorski glumac, da sudi jednoj istorijskoj licnosti?"

    Ko si ti da sudis jednom crnogorskom glumcu?
  • Titov Pionir

    10.05.2012 07:35
    Svasta...
    Ovaj narastajuci fasizam treba utuci dok ne bude prekasno. Istorija je pokazala sta se sve moze desiti ako se ne reaguje na vreme.
  • Slusalac

    08.05.2012 17:33
    Ozna
    Koliko sam upoznat sud treba da da poslednju rec sto se tice rehabilitacije Dragoljuba Draze Mihajlovica.
    Zar organizator ove tribine indirektno ne utice na odluku suda.
    Nemam nekih dodirnih tacaka sa Ravnogorskim pokretom samo bih voleo da jednog dana nezavisni istoricari konacno daju svoj sud o pokretu ali takodje izvrsiti i analizu pokreta pod vodjstvom Josipa Broza TIta.
    Covek koji ne poznaje istorijske cinjenice vec ima misljenje o pokretu na osnovu filmova kao sto su Kozara,Neretva ,Uzicka Republika i dalje ce da zivi u zabludi ,jer ne zaboravimo da istoriju pisu pobednici.
    Da li nam je to ponestalo neprijatelja u svetu pa malo da se i sami delimo ,a ko zna kako stvari idu mozda i sve ne istomisljenike proglasimo za petu kolonu pa na Goli otok .A da to ostrvo nije nase.
  • paolo

    08.05.2012 17:11
    !
    Misa Janketic je dokazani titoista i komunista, znaci zadojen vladajucom ideologijom i kao takav tesko moze da pracicno sudi...
    i ko je ustvari on, crnogorski glumac, da sudi jednoj istorijskoj licnosti?
  • Тића

    08.05.2012 15:39
    Само на први поглед апсурдно
    Једини сарадник окупатора који је цео рат провео у шуми.
  • 08.05.2012 14:34
    Crveni Bozo
    Poenta bi trebalo da bude zasto se rehabilituje jedan covek koji je de facto odgovoran za zlocine u Drugom svetskom ratu i to protiv svog naroda pod tim mislim dakle na sve narode koji su ziveli u Jugoslaviji a stradali su od cetnickog noza.> Ko ga rehabilituje i iz kojih pobuda? Kakv je to proces i cemu taj proces izmisljanja istorijskih cinjenica vodi?? Sta je krajnja konsekvenca svega toga i gde je kraj tom procesu revizionizma. Mislim kad se vec rehabilituje Draza zasto ne i Nedic Ljotic, Ili Hitler?? Posledice njihove politike u praksi su identicne...
  • 08.05.2012 14:03
    Upravo nedostatak istinskog suocavanja sa cinjenicama, tj. njihovo zataskivanje dovelo je do toga da ne mozemo da idemo napred. Kad god se krene sa nekom reformom, ili samo pomisli na nju, pocnu da se rehabilituju zlocinci i prekraja istorija. Posla ima preko grane, pa ako je neko jako tesko da slusa o proslosti, moze slobodno negde drugo da ide. Ako se zivot coveka svodi samo na taj rad, onda nam uopste ne treba da mislimo.
  • Vuce bubo lenja sta ce reci po

    08.05.2012 13:26
    156
    Sta kazu na ovo "koalicioni partneri" Vuk i Canak?
    J.be se njima za nas i za Drazu,daj novce!!!
  • Perica

    08.05.2012 13:14
    Oslobodilacke tekovine
    Pod oslobodilacke tekovine spada i oduzimanje imovine saradnicima okupatora. Danas smo svedoci da se imovina vraca "vlasnicima" i pored cinjenice da je ista vlast koja je osudila Mihajlovica oduzimala i tu imovinu od "saradnika okupatora". Nemoze se gospodo jednom guzicom na dve stolice ili jedno ili drugo. Sto se tice zrtava u drugom sv.ratu i ratovanju partizana smesno je i pricati.Da su i jedni i drugi mislim partizani i cetnici samo podrzavali saveznike recima a u rat se ukljucili na kraju danas bi nas bilo 25 miliona.
  • 08.05.2012 13:10
    Dokle više o prošlosti?

    Zato nam i ne valja sadašnjost, energija se troši u pogrešnom smeru.
  • mile V*

    08.05.2012 13:07
    za skotch bonneta
    U pravu Si.Ali,ajde redom.Ako se u jednoj,do juče,pacifističkoj sredini koja je obilovala etničkom tolerancijom stalno unosi pitanje desnog ekstremizma,kao rezultata 2 sv. rata onda je to rasprava o TUĐEM ekstremizmu.Naši,Zveri i ostali su proizvod ubacivanja sa strane a sa ciljem destabilizacije prostora.Kao rezultat je patriotska homogenizacija na jedno nacionalnoj osnovi uz stalno prateči strah kod neistomišljenika.Ne verujem da će zaključci tribine ići u tom pravcu.Uostalom zar nemamo jednu nazovi autonomašku stranku koja je u koaliciji sa jednom četničkom strankom.
  • alek

    08.05.2012 12:20
    zasto
    Zasto se tolika panika stvara oko rehabilitacije jednog coveka...Da bi komunisti sakrili zlocine...Da bi pojedinci uzivali u svojim stanovima i vilama koje du oteli nekom..KAo prvo SAD ili Stejt department je poslao hrpu dokaza o nevinosti tog coveka...KAo drugo za jacanje Dveri i SRS je kriva vlast i niko vise...KAd je stomak prazan narod se okrece nacionalizmu i mrznji a za to ne moze biti kriv niko drugi do vlast...I ne razumem one koji likuju na to sta se desava i ko prelazi cenzus a ne likuju da nema posla,da se krade na sve strane,da je narod bedan...Mozda zato sto oni imaju ogromne plate ili ne vide sta se desabva oko njih....
  • Klaus Kvasac

    08.05.2012 11:51
    Sve je to lepo
    ali ovog Zilnika mi je vec pun kufer
  • Scotch Bonnet

    08.05.2012 11:20
    @Mile V*
    Upravo u Vojvodini treba odrzvati ovakve tribine! Dveri i Radikali su prosli cenzus u Novom Sadu a ne u Beogradu i Srbiji.

    Sta ti to govori!?

    Zagadjenje nacional fasizmom se upravo praktikuje u sredinama gde je mesano stanovnistvo. Ne mozez sejati mrznju i razdor gde su svi manje-vise isti.
  • nss

    08.05.2012 11:17
    @d.m. cica
    Za svakog po nesto:

    Dobrica knjiga:Biografija: rokaj snimaj.

    Istoriju pisu pobednici.

  • letargija

    08.05.2012 11:13
    "videli smo već kako se živi od prošlosti!"

    Pa bas zato ne treba da se dozvoli rehabilitacija istorijskog zla i koljaca!

    Zar vas ne dotice ako ga proglase narodnim herojem i mladi cetnici pocnu da marsiraju ulicama grada, zar to nije pljuvanje na sva ubistva, ratove i zrtve proslih ratova, istorije? Zar to nece uciniti Ratka i Radovana jos vecim svecima umobolnih patriota?

    Kako okrecete glavu od ovoga tako cete i zateci iste te manijake i na drugoj strani u kojoj sakrivate pogled.

    Zar ves nece zanimati kada mladi neonacisti (tkz, patriote,obrazi, dveri, nasi,1389) i ostali budu zavodili red po ulici i zabranjivali ovakve tribine?
    Zbog takve nebrige smo i stigli do ovoga gde smo sada.Samo se vi ne brinite, okrecite glave, neko drugi ce sve raditi za vas, vi kukajte kad vam je lose, i pravite se da pada kisa kada vem pi*aju po glavi.

    Sramota.
  • bačkulja...

    08.05.2012 10:53
    kad god nešto treba zabašuriti...
    onda krenu čampraz divan ko ovaj!
    JESTE,OVA TRIBINA JE KOJEŠTA...DAJTE NAM POSLA, DAJTE NAM DA RADIMO I MISLIMO NA BUDUĆNOST...videli smo već kako se živi od prošlosti!
  • mile V*

    08.05.2012 10:39
    rehabilitacija
    Pravo mesto za taj skup je Beograd.Kakve veze MI imamo sa četnicima.NJih nikada nije bilo u Vojvodini.
  • panonija

    08.05.2012 10:34
    hajde napred a ne nazad
    smaraju , a u principu nesvesno propagiraju ovog lika. daj posao , da se nešto radi , a ne se prdi o prošlosti. zar nema veće brige u ovom društvu od ovog ...... !!!!!~???
  • Đunta

    08.05.2012 10:31
    U kakvoj državi živimo...
    Draža Mihailović? A šta ćemo sa knezom Pavlom, Nikolajem Velimirovićem ili Slobodanom Jovanovićem? Ko vam se smeje sa novčanice od 5.000 dinara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna